Natriumarm
Richtlijnen natriumarm dieet Gooie & Eemlandse Tafel
Natrium is een mineraal dat in onze voeding voorkomt en een bestandsdeel is van keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is NatriumChloride (NaCl), 1 gram NatriumChloride bevat 400mg natrium. Als men het advies krijgt minder zout te gebruiken, wordt eigenlijk bedoeld dat de voeding minder natrium moet bevatten. Vroeger werd gesproken over een zoutloos of zoutarm dieet, tegenwoordig spreekt men van een natriumbeperkt dieet. In ons lichaam speelt natrium een rol bij de vochtbalans.
Wanneer de vochtbalans verstoord is (bijvoorbeeld door niet goed functionerende nieren, hart of lever) kan er een natriumbeperkt dieet voorgeschreven worden.
Er zijn verschillende gradaties in een natriumbeperkt dieet. De mate van de natriumbeperking wordt veelal bepaald door uw arts en de verdeling over de dag wordt besproken met uw diëtist. Onze diëtisten hebben voor de warme maaltijd een natriumarme menucyclus gemaakt. Deze maaltijden bevatten maximaal 0,12 g natrium, of de overeenkomstige waarde voor zout, per 100 g of 100 ml product. Aan deze producten wordt geen (keuken)zout toegevoegd. Wel kunnen de producten grondstoffen bevatten met minimale hoeveelheden zout. Echter, de hoeveelheid komt niet boven de norm van 0,12 g natrium uit.
Download hier onze menulijst NATRIUMARME maaltijden. Let op de minimale besteltermijn is 5 werkdagen voor deze maaltijden.